fr  /  cz

Festival Opera Nova

Festival Opera Nova je přehlídkou současné české a zahraniční operní tvorby. Letošní ročník přináší řadu vynikajících operních novinek a inovativní festivalový koncept, který má za cíl propojit operní tvorbu s dalšími druhy moderního umění a tématy, která hýbou současnou společností.

V rámci festivalu Opera Nova zazní tři světové a dvě české premiéry. Festival zahájí 14. června premiéra opery György Ligetiho Le Grand Macabre, která je považovaná za jeden z milníků operní tvorby 20. století. Na tuto premiéru naváže mimořádná performance Lukase Ligetiho a jeho hostů s názvem Ligeti Late Night, v rámci které zazní nová semi-improvizovaná kompozice z dílny tohoto mnohostranného umělce. Festival dále uvede operní novinky českých a zahraničních autorů. Představí díla Jiřího Trtíka a Šimona Vosečka vytvořená na objednávku Národního divadla – Kafkův dopis otci a scénické oratorium Stvůry. V české premiéře uvádí komorní operu The Yellow Wallpaper britské skladatelky Dani Howard, která byla v loňském roce představena v legendárním londýnském divadle Sadler’s Wells a také v rámci operního festivalu v Kodani. Pro letošní ročník festivalu vznikla rovněž nová dětská opera s názvem Motýli z Terezína z dílny francouzského dirigenta a skladatele Charlese Baumstarka, která tematicky navazuje na slavnou operu Brundibár Hanse Krásy.

Program festivalu Opera Nova v Národním divadle.


Francouzský institut pořádá v rámci doprovodného programu festivalu 10. června od 18h v Kině 35 speciální večer věnovaný György Ligetimu. Nejprve uvidíte filmový hudební dokument Tři klavírní etudy György Ligetiho v podání světoznámého francouzského klavíristy Pierre-Laurent Aimarda. V druhé části večera pak film francouzského režiséra Michela Follina: György Ligeti z roku 1993, který získal řadu mezinárodních ocenění.

Speciální večer v Kině 35 -  detaily k promítaným filmům

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem