fr  /  cz

Gisèle Vienne - Extra Life

Festival Pražské křižovatky - Národní divadlo - Nová scéna

19. 11. 20:00
Nová scéna Národního divadla
20. 11. 20:00
Nová scéna Národního divadla

Národní divadlo Praha vás zve na nové dílo Gisèle Vienne v rámci festivalu Pražské křižovatky.

V listopadu proběhne již 7. ročník festivalu Pražské křižovatky, který by žádný divadelní nadšenec neměl minout. I v letošním roce je program sestaven z inscenací, které se věnují současným politickým problémům či otevírají diskusi nad širšími společenskými tématy.
Těšit se můžete na Rimini Protokoll s inscenací This Is Not An Embassy (Made in Taiwan), která na jevišti simuluje zřízení neexistující tchajwanské ambasády. Milo Rau a NTGent přijedou se svou nejnovější produkcí Medea’s Children, jejímž východiskem je skutečný případ matky, která se v naprostém zoufalství rozhodne zabít své děti a vzít si život, ale přežije, kombinovaný s klasickou řeckou tragédií. A poprvé se v Praze představí francouzsko-rakouská režisérka Gisele Vienne a její velkolepá show Extra Life s hereckou hvězdou Adele Haenel.

Podrobný program s anotacemi a bližší informace o doprovodných akcích najdete na stránkách www.prazskekrizovatky.cz.


Na konci noci strávené na večírku se shledají sestra a bratr. Před dvaceti lety, když byli ještě dětmi, je spojovalo silné pouto, které mělo být přetrženo dramatickou událostí. Nyní mají příležitost toto dávné trauma spolu znovu otevřít, postavit se mu tváří v tvář a třeba z něj nakonec vyjít i silnější. V inscenaci Extra Life Gisèle Vienne pokračuje ve svém zkoumání systémů vnímání. Rozvíjením a znovuprožíváním tohoto klíčového životního okamžiku, vytváří Gisèle Vienne na jevišti prostor, který převrací čas, v němž vedle sebe mohou existovat přítomnost, minulost, budoucnost i vzpomínky, a přináší tak zcela nový svět vnímání. Extrémně hutné choreografické dílo Extra Life vzniklo z návrhů samotných účinkujících. K formulaci hierarchie vnímání využívá Gisèle Vienne systém koláží, který vytvořila společně s performery Katiou Petrowick, Adèle Haenel a Theo Livesey. Staňme se svědky jedinečného jevištního jazyka, v němž smyslové vjemy podněcují k novým úvahám. 

UPOZORNĚNÍ: V představení je použit kouřostroj, kouřové efekty, stroboskop a laserové efekty.


Více informací

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem