fr  /  cz

Comédie-Française - Hekuba, ne Hekuba

Událost sezóny! Comédie-Française v Plzni

Plzeň, Velké divadlo

11. 9. 19:00
Plzeň, Velké divadlo
12. 9. 19:00
Plzeň, Velké divadlo

Mezinárodní festival Divadlo v Plzni nabídne letos výjimečnou událost – hostování nejstaršího a nejprestižnějšího francouzského souboru Comédie-Française. Právě tato národní scéna sídlící v Paříži zahájí 11. a 12. září s nejnovější inscenací Hekuba, ne Hekuba v režii portugalského dramatika, režiséra a ředitele Avignonského festivalu Tiaga Rodriguese již 32. ročník plzeňské přehlídky. Hostování tohoto souboru, jehož historie se odvíjí až od dob Molièra, je o to unikátnější, že v rámci velkého evropského turné po světové premiéře právě na Avignonském festivalu půjde o první uvedení ne v plenéru, ale v klasické divadelní budově.

Comédie-Française je francouzským národním divadlem a nejstarším aktivním souborem na světě. Jeho existence vychází ze Société des Comédiens-Français, která vznikla v roce 1681 a která zajišťuje jak zachování, tak i rozvoj umění tohoto souboru. Každou sezónu uvádí na třech pařížských scénách a na turné třicet inscenací – ze všech dob, francouzské i zahraniční, střídající klasický i současný repertoár.

Pro svou první režii v Comédie-Française zvolil Tiago Rodrigues příběh Hekuby, vdovy po králi Priamovi, jež při pádu Tróji přišla o manžela, trůn i děti. Ten se prolíná s příběhem herečky, jež v našich časech Eurípidovu Hekubu ztvárňuje. Do probíhajících zkoušek inscenace zasahuje soudní vyšetřování, v němž herečka sama usiluje o zadostiučinění pro svého autistického syna, který se stal obětí zneužívání.

32. ročník Mezinárodního festivalu Divadlo proběhne od 11. do 19. září, představí českým divákům jak další výjimečné zahraniční inscenace, tak také tradičně výběr z toho, co vzniklo za uplynulou sezonu na domácích scénách. Program doplní open-air představení zdarma, sekce Johan uvádí v Moving Station, debaty a výstava.

Vstupenky na dvě představení Comédie-Française jsou již v prodeji v síti Plzenskavstupenka.cz.
Kompletní program najdete na stránkách Festival Divadlo Plzeň.

Comédie-Française: Hekuba, ne Hekuba
Text a režie Tiago Rodrigues
Překlad do francouzštiny Thomas Resendes
Scénografie Fernando Ribeiro
Kostýmy José António Tenente
Světelný design Rui Monteiro
Hudba a zvuk Pedro Costa
Umělecká spolupráce Sophie Bricaire
hraje soubor Comédie-Française: Éric Génovèse, Denis Podalydès, Elsa Lepoivre, Loïc Corbery, Gaël Kamilindi, Élissa Alloula, Séphora Pondi

Inscenace premiérovaná 30. června 2024 na Festivalu d’Avignon bude po francouzském a evropském turné uváděna v Comédie-Française v prostoru Salle Richelieu od 28. května do 25. července 2025.

Za podpory Nadace Comédie-Française a Francouzského institutu.

 

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem